Müzik atölyesi, şarkı ve tekerlemeler yoluyla çocuğun dil gelişimine katkıda bulunur. Bunun yanı sıra müzikal etkinlikler yoluyla çocuğun yaratıcılığını ortaya koymasına fırsat verir. Müzik; zihinsel sosyal beceri ve yeteneklerin gelişimine katkıda bulunmaktadır.
Müzik eğitiminin olumlu etkisi öğrenme ve yaratıcılıkta kendini göstermektedir Her Yerde Sanat Derneği’nde müzik Atölyesin de bir aylık atölye sürecinde katılımcılarla dinleme etkinliklerini içeren oyunlar oynayarak bir tür müzik etkinliklerini içeren oyunlar katılımcılara dinleme alışkanlığını sağlama sese karşı duyarlılıklarını arttırma gibi konulara dikkat çekmesi açısından önemlidir. Nefes egzersizleri diyafram kontrolü nasıl sağlanır, doğru nefes alışverişi sağlama gibi egzersizlerin önemi çocuklara basit ve açık bir dille anlatılır. Beden dilinde nota öğrenimi egzersizleri çocukların bedenleriyle müzik becerisi edinme gibi hususlarında bilgiler aktarılır ve mevcut egzersizler uygulanır. Melodika enstrümanı ile sesleri tanıma ve parmak egzersizleri yapılır.
Ritim içerikli oyunlar oynanarak dinleme, farkına varma, hafıza ve ritim kalıplarını tanıma ve koordinasyon becerisini kazanma çalışmaları yapılır. Bu oyuna örnek verilen ritmin tekrar edilmesi verilen ritmin değiştirilmesi şarkıların ritmik şekilde söylenmesi ve çalınması, bedeni kullanarak ritim çalma ve verilen sese benzer sesleri tekrarlamaya dikkat edilmesi gereken nesneyi durumu olayı fark etme, dikkatini nesne olay üzerine yoğunlaştırma becerileri kazandırılır. Nota ile melodika çalmak gibi enstrüman çalma becerisi ile doğru nefes alma üfleme ve parmak egzersizleri yapılır.
Müzik Atölyesi İçerigi ve Kullanilan Materyallerin Atolyeye Katkisi :
Atölyede çocukların çevrelerini daha bilinçli dinlemesine, duyduğu seslere dikkatini yoğunlaştırmasına, sesleri tanıyıp tekrarlamasına, tanımlamasına yardımcı olur. Doğada bulunan nesnelerin değişik sesleri olduğunu kavratmak, sesler arasındaki farklılıkları ayırabilmelerini sağlamak için çocuklara bazı alıştırmalar yaptırmak gerekir. Ses çalışmalarında; seslerin kaynaklarını bularak eşleştirebilme, sesin nereden geldiğini ayırt edebilme, sesin şiddetini, başka bir deyişle yüksek ses ve alçak sesi kavrayabilme faaliyetlerine yer verilir.
Bunun yanı sıra; Ses dinleme, sesleri ayırt etme, ses üretme çalışmaları, bunları ziller marakas ve sınıf içerisinde ses çıkaran malzemelerle yapılır. Ardından nefes açma çalışmaları; diyafram geliştirme amaçlı birkaç defa nefes alışverişi yapılır. Ritim çalışmaları; ritim kalıpları ve ritim enstrümanlarıyla çalışmalar yapılır. Şarkı öğretimi ve şarkı söyleme çalışmalarına yer verilir şarkılar belirlenip ezber yapılır koro ve bireysel halde şarkı söylenir. Bu da çocukların hem grupla birlikte çalışma becerilerini geliştirir hem de bireysel özgüvenlerine katkıda bulunur.
Ses dinleme, ses ayırt etme, ses üretme çalışmalarına da yer verilen müzik atölyesinde; Melodika öğrenme, melodikada nota öğrenme parmak egzersizleri enstrümanda doğaçlama çalışmaları ve belirli şarkıların notası çıkarılıp çalınır. Bu çalışmalar sırasında yapılan denemelerde çevrede bulunan çeşitli eşyalar ve araç gereç kullanılabilir. Örneğin, cam sesi, tahta sesi, kâğıt, su, sesleri, teneke sesleri kullanılabilir. Kişi bu gibi nesnelere vurarak veya nesneleri birbirine sürterek çeşitli sesler çıkartır. Daha sonra çocuklarla birlikte bu tür çalışmalar tekrar edilir. Bu tür çalışmalar oyun şeklinde de çocuklara uygulatılabilir